Editing Oh Editing


 

 

DUNIA DIGITAL

EditingOfWordpress

 

Pada hari ini, dunia digital semakin rancak dalam apa jua keadaan dan kegunaan. Keadaan ini juga tidak terlepas dalam bidang fotografi. Jika dahulunya penggunaan kamera filem, pemprosesan gambar adalah bermula daripada bilik gelap yang mana filem akan diproses menjadi gambar. Maka pada hari ini, rata-rata kamera dibina dengan sistem ‘digital’. Tidak lagi menggunakan filem. Oleh itu, pemprosesan gambar adalah berbentuk digital juga. Gambar yang diambil kebiasaannya akan dicetak terus ataupun akan diproses terlebih dahulu sama ada menggunakan beberapa aplikasi yang sesuai dengan seseorang jurugambar. Maka saya juga terpanggil untuk menggunakan kaedah pemprosesan digital. Mungkin kaedahnya berbeza antara kita, tapi bagi saya, penggunaan aplikasi ‘Adobe Photoshop’ amat memberansangkan.

Gambar di atas adalah gambar sahabat saya ‘Zul’ yang telah diberi sentuhan digital. Harap anda semua menyukainya. Jika begitu, apakata anda ‘Like’ post ini..hahaha.

Note: Saya tidak membuat sebarang teknik manipulasi kerana lebih suka mengekalkan yang asal dan diberi sedikit sentuhan agar ianya kelihatan menarik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s